13/6/2023 - Περιβάλλον και γρήγορη μόδα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του 1ου ΓΕ.Λ Νέας Ιωνίας με αφορμή την ενότητα 6 Fast Fashion στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας δημιούργησαν αφίσες σχετικά με τις επιβαρυντικές για το περιβάλλον ενδυματολογικές και καταναλωτικές συνήθειες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Canva και άλλες.

Στόχος ήταν:

  • η ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων μέσα από την ξένη γλώσσα.
  • διεύρυνση της γνώσης τους σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον (π.χ. εναλλακτικές πρώτες ύλες, τρόπους επεξεργασίας και κατασκευής προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, περιορισμός πλαστικού)
  • η αναγνώριση προϊόντων κατασκευασμένων με προδιαγραφές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον,
  • η ενημέρωση για εναλλακτικές μορφές απαλλαγής από ρούχα που δεν χρησιμοποιούν.
  • η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για έρευνα και πληροφόρηση, αλλά και ως μέσο δημιουργικότητας, έκφρασης, παρέμβασης.
  • η έκφραση δημιουργικότητας για το καλό και την ευαισθητοποίηση του συνόλου.

Δείτε τις αφίσες παρακάτω

8/4/2022 - Οι μαθητές εν δράσει … στον πεζόδρομο της οδού Κιρκίνης

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής  δράσης του σχολείου μας «Στα Καμένα: Επιστήμη και Τέχνη στην αφύπνιση των Νέων για την κλιματική κρίση» διενεργούνται μια σειρά επιμέρους δράσεων όπως ενημερώσεις από ειδικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, προβολές κατάλληλων βίντεο,  συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, καταγραφή προτάσεων, διδακτικές επισκέψεις κλπ. Είναι σημαντικό οι θεωρητικές γνώσεις να συνδυαστούν με βιωματική μάθηση μέσω της οποίας τα παιδιά θα αφυπνιστούν και θα συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα φροντίδας του περιβάλλοντος.

Σε συνέχεια της πορείας-πικετοφορίας προς το Δημαρχείο, όπου ζητήθηκε η αρωγή και συνεργασία του Δήμου και ειδικότερα των αντιδημάρχων περιβάλλοντος και παιδείας, την Παρασκευή 08-04-2022 υλοποιήθηκε βιωματική δράση στον πεζόδρομο της οδού Κιρκίνης.  Τα παιδιά καθάρισαν τον πεζόδρομο από απορρίμματα, προσωπικό του Δήμου έσκαψε και καθάρισε τα παρτέρια, βοήθησε τα παιδιά να φυτέψουν δενδρύλλια και ανθοφόρα φυτά και τα καθοδήγησε να βάψουν.

Στόχος των παραπάνω:
•    η ευαισθητοποίηση των νέων για την κλιματική κρίση 
•    η άσκηση στην υπευθυνότητα και στις ιδιότητες του ενεργού πολίτη η απόκτηση ενσυναίσθησης για τον κόπο που καταβάλλει το προσωπικό καθαρισμού των δρόμων των πόλεων για να τους διατηρεί καθαρούς
•    η ανάπτυξη θετικών στάσεων και νοοτροπίας στη διατήρηση της καθαριότητας
•    η ενίσχυση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών
•    η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας με εκπροσώπους του Δήμου της πόλης τους.
•    η βελτίωση της αισθητικής του χώρου έξω από το σχολείο τους

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: κ. Παπαδάτου Ασπασία, φιλόλογος και κ. Κατσικερού Χαρά, βιολόγος.

Ευχαριστούμε τη Δήμαρχο κ. Δέσποινα Θωμαίδου, την Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Γκέλλυ Σακκαλόγλου, την αντιδήμαρχο παιδείας κ. Ελένη Αλατσίδου και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που παρευρέθηκαν κοντά μας και μας καθοδήγησαν.

12/2021 - Δράση για την κλιματική κρίση

Την Τετάρτη 01-12-2021 οι μαθητές/τριες στης Α΄ τάξης παρακολούθησαν  ομιλία του κ. Μαυρόπουλου Αντώνη. Η παρουσίαση έγινε στο θέατρο του σχολείου πλαίσιο της δράσης που υλοποιούν οι μαθητές/τριες για την κλιματική αλλαγή.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του κ. Μαυρόπουλου

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, Χημικός Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Advanced Management από το IESE Business School, είναι Πρόεδρος της International Solid Waste Association (ISWA) και Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της D-Waste, έχοντας υπάρξει ο εμπνευστής του Waste Atlas.

Δουλεύει πάνω από είκοσι χρόνια σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 100 μεγάλης κλίμακας έργα σε 15 διαφορετικές χώρες. Οι εμπειρίες του από τις αναπτυσσόμενες χώρες τον οδήγησαν σε μια συστηματική ενασχόληση και μελέτη της κοινωνικής διάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, γεγονός που συνέβαλλε σημαντικά στη διεθνή του καριέρα και αναγνώριση.

Το 2008, το 2012 και το 2016 εκλέχθηκε Πρόεδρος της ISWA και έκτοτε συμμετέχει ενεργά σε όλα τα σημαντικά διεθνή περιβαλλοντικά έργα. Συνεργάζεται επίσης συστηματικά με τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και του διεθνείς αναπτυξιακούς μηχανισμούς. Το 2009 επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο ως ο βασικός εμπειρογνώμονας για θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε όλες τις ηπείρους και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα, την παγκοσμιοποίηση και την επίδραση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση. Είναι επίσης από τους πρωτοπόρους στην υιοθέτηση των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σε ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης.

Την Πέμπτη 09-12-2021 οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν πικετοφορία από το σχολείο στο Δημαρχείο, όπου και συναντήθηκαν με τις αντιδημάρχους Παιδείας και Περιβάλλοντος στις οποίες παρέδωσαν επιστολή προτάσεων συνεργασίας με το Δήμο στο πλαίσιο της ανάληψης δράσεων ενάντια στην κλιματική κρίση και διάχυσης των μηνυμάτων στην τοπική κοινωνία.

Την Παρασκευή 17-12-2021 οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την ταινία «Η Αγέλαστος Πέτρα».