1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το 1ο ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα οργανώσει αφιέρωμα το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς και το οποίο θα καταλήξει σε ανοικτή εκδήλωση το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο την ιστορία της πόλης τους, η ίδρυση της οποίας είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος, της Μικρασιατικής καταστροφής, που διαμόρφωσε γεωγραφικά, πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά την χώρα μας. Επίσης, να προβληματιστούν για την πολυπλοκότητα των ιστορικών γεγονότων και των αποτελεσμάτων τους. Να τιμήσουν τους προγόνους τους που δεν περιορίστηκαν στη μοιρολατρία, τον πόνο και τη δυστυχία αλλά μετέφεραν το αγωνιστικό τους πνεύμα και τη δημιουργική τους πνοή, όπως εκφράστηκαν στην επιχειρηματικότητα, στην επιστήμη, στην τέχνη σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, εν γένει.

Στους βασικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται η ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ομαδικότητας των μαθητών, η εξοικείωσή τους με διαδικασίες έρευνας, κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης, η ενίσχυση ήπιων ψηφιακών δυνατοτήτων και η δυνατότητά τους να εκφράζονται δημιουργικά με ποικίλους τρόπους.

Η δράση θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

Α φάση: οι μαθητές μαθαίνουν

Β φάση: οι μαθητές αναρωτιούνται, προβληματίζονται

Γ φάση: οι μαθητές αναστοχάζονται, οραματίζονται το μέλλον της πόλης μας

 

Επίσκεψη στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)  –  11/2021 και 12/2021

Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκαν διδακτικές επισκέψεις των 4 τμημάτων της Α’ Λυκείου του σχολείου μας στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., στο πλαίσιο της πρώτης φάσης “Οι μαθητές μαθαίνουν” του αφιερώματος “100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή”.  

Τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., κ. Λουκάς Χριστοδούλου και η κ.  Αντιπρόεδρος  Ξένια Παλλιόγλου. Μετά την ενημέρωση από τον κ. Χριστοδούλου, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο από την κ. Παλλιόγλου και στο Μουσείο  Υφαντουργίας και Ταπητουργίας  από τον κ. Χρήστο Χατζηιωάνου.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις επισκέψεις:

Απάντηση ερωτηματολογίου από τους μαθητές (στατιστικά)

Για να δείτε τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και τα στατιστικά ανοίξτε το παρακάτω αρχείο pdf:

Εκδήλωση – Αφιέρωμα

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 19.00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- αφιέρωμα στο χώρο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού:

Για το δελτίο τύπου της εκδήλωσης πατήστε εδώ.

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία της η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου: