Quiz για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο πλαίσιο της δράσης του σχολείου μας «Το δεύτερο φύλο: Η γυναίκα στη λογοτεχνία, στην επιστήμη και στις θρησκείες» με στόχο να καλλιεργηθούν θετικές στάσεις αποδοχής της διαφορετικότητας, προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναγνώρισης και άρσης στερεοτυπικών αντιλήψεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα quiz για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διερευνήσουν με ποια από αυτά είναι ήδη εξοικειωμένοι/ες και να συνειδητοποιήσουν πόσα ακόμη δεν γνωρίζουν.

Μετά από τις απαντήσεις των παιδιών και το έλεγχό τους δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες για τα είδη των δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν κάποια που είναι πιο σημαντικά από κάποια άλλα (θεμελιώδη),πόσες κατηγορίες δικαιωμάτων υπάρχουν κ.τ.λ.

Τα παιδιά προσπάθησαν να βρουν το δικαίωμα που παραβιάζεται σε υποτιθέμενα σενάρια  και κατέληξαν να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές κάρτες με τη μορφή trivia στην αγγλική γλώσσα. 

Μπορείτε να δείτε το υλικό εδώ: https://www.living-democracy.com/

και τις εκπαιδευτικές κάρτες εδώ: 

 

17/5/2022 - Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ

Την Τρίτη 17/05/2022 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο αστεροσκοπείο του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου και να παρατηρήσουν τον Ήλιο με ηλιακό τηλεσκόπιο. Η ξενάγηση έγινε από τον Επίκουρο Καθηγητή Γαζέα Κοσμά, υπεύθυνο του Γεροσταθοπούλειου Τηλεσκοπίου.

9/3/2022 - Ισότητα των Φύλων - Έμφυλη Βία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα και στο πλαίσιο της Δράσης «Το Δεύτερο Φύλο: Η γυναίκα στην Επιστήμη, την Τέχνη, τη Λογοτεχνία» την Τετάρτη 09-03-2022 η  κ. Μαρη στέλεχος του Κ.Ε.Θ.Ι., ψυχολόγος, εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας των φύλων, ύστερα από πρόσκληση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν τη δράση, πραγματοποίησε παρέμβαση σχετικά με ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας.

Στόχοι του προγράμματος:
α) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα ισότητας των φύλων, έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων,
β) η αλλαγή στερεοτυπικών αντιλήψεων για τις σχέσεις των φύλων, καθώς και
γ) η καλλιέργεια στάσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας

Η παρέμβαση έγινε για την Α’ τάξη: 2η και 3η διδακτική ώρα και για τη Β’ τάξη: 5η και 6η  διδακτική ώρα στο θέατρο του σχολείου.

23/2/2022 - Εξερεύνηση των πλανητών – Έρευνα για ίχνη ζωής

Την Τετάρτη στις 23/02/2022 η κα Πρέκα – Παπαδήμα Παναγιώτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής του ΕΚΠΑ του τομέα Αστρονομίας πραγματοποίησε ομιλία στην Β’ τάξη με θέμα:

«Εξερεύνηση των πλανητών – Έρευνα για ίχνη ζωής»

στα πλαίσια του προγράμματος «Το δεύτερο φύλο: Η γυναίκα στη λογοτεχνία στις επιστήμες και στη θρησκείες».