Το δικό μου 1922

Πλαίσιο δράσης

Το 1ο ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνουν έκθεση τεκμηρίων με θέμα «Το δικό μου 1922», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας, η συνειδητοποίηση από τους μαθητές ότι η ιστορία υπάρχει στην καθημερινότητά τους όχι ως γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο αλλά ως διαμορφωμένη πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα για το σχολείο μας, το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξή του, καθώς η πόλη μας δημιουργήθηκε ως απότοκο του γεγονότος αυτού.

Συνεπώς, η αναζήτηση τεκμηρίων από το περιβάλλον τους (οικογενειακό, φιλικό, εκπαιδευτικό, οικιστικό, κλπ) και γενικότερα από την καθημερινότητά τους θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ιστορικής τους σκέψης.

Σε αυτό το πλαίσιο και ως συνέχεια του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καλούνται σε έναν πιο ενεργητικό ρόλο να παρουσιάσουν τη δική τους προσωπική σχέση με το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται και να τα μοιραστούν όχι μόνο με τους συμμαθητές τους αλλά και με την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Α’ ΦΑΣΗ (Οκτώβριος 2022) :

 Ενημέρωση όλων των μαθητών του σχολείου για τη συγκεκριμένη δράση από τη Συντονίστρια του σχολείου και την Υπεύθυνη του Ιδρύματος της Βουλής.

Β’ ΦΑΣΗ(Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022):

 1) Συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής και με τη συμμετοχή των μαθητών,

2) σύνταξη ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση  της προσφυγικής καταγωγής του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου μας και

3) συμπλήρωση φόρμας τεκμηρίου από τους μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στη δράση.

 

Γ’ ΦΑΣΗ(Ιανουάριος- Απρίλιος 2023):

Συγκέντρωση και οργάνωση των τεκμηρίων

 

Δ’ ΦΑΣΗ(Μάϊος 2023):

Εγκαίνια της έκθεσης. …

Ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη δράση

Στο πλαίσιο της 1ης φάσης της δράσης του σχολείου μας  “Το δικό μου 1922”, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, έγινε ενημέρωση στους μαθητές όλων των τάξεων σχετικά με τη συγκεκριμένη  δράση από τη συντονίστρια του σχολείου μας κ. Μαρία Κουτούση και την υπεύθυνη από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Άννα Ενεπεκίδου.

Στο πλαίσιο της Γ’ φάσης της δράσης του σχολείου μας “Έκθεση τεκμηρίων  “Το δικό μου 1922”, οι 64 μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση επισκέφτηκαν την Έκθεση αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία . Η ξενάγηση έγινε από την επιμελήτρια της Έκθεσης, κ. Άννα Ενεπεκίδου και οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το ιστορικό πλαίσιο της  διαμόρφωσης και  εξέλιξης του ρεμπέτικου τραγουδιού και την επίδραση της Μικρασιατικής καταστροφής. Με ιδέες για τη δημιουργία της δικής μας έκθεσης, την οποία συνδιοργανώνουμε με το Ίδρυμα της Βουλής, συνεχίζουμε στην επόμενη φάση της δράσης μας.
Συνοδοί καθηγητές ήταν η Μ. Κουτούση, συντονίστρια της δράσης και ο Δ. Κώτσος υπεύθυνος καθηγητής της δράσης.